یوتاب گلچینی از بهترین ها

بادمجان؛ عناصر تشکیل دهنده و ویتامین ها

از ویتامین های موجود در بادمجان می توان به ویتامین های گروهB، ویتامین A و C و مواد معدنی مختلف از جمله کلسیم، فسفر، مس، گوگرد، منیزیم، پتاسیم و آهن اشاره کرد. از نظر طب قدیم بادمجان گرم و خیلی خشک است.

خواص بادمجان

در ۱۰۰ گرم بادمجان مواد زیر موجود است:
انرژی ۳۰ کالری
آب ۹۲ گرم
پروتئین ۳/۱ گرم
چربی ۰/۲ گرم
نشاسته ۴/۶ گرم
کلسیم ۱۲ میلی گرم
فسفر ۱۵ میلی گرم
گوگرد ۱۵ میلی گرم
منیزیم ۱۲ میلی گرم
پتاسیم ۲۲۰ میلی گرم
آهن ۰/۷ میلی گرم
سدیم ۳ میلی گرم
منگنز ۰/۲ میلی گرم
روی ۰/۳ میلی گرم
مس ۰/۱ میلی گرم
ید ۰/۰۰۲ میلی گرم
بتاکاروتن ۰/۰۵ واحد بین المللی
ویتامین ب۱ ۰/۰۵ میلی گرم
ویتامین ب۲ ۰/۰۵ میلی گرم
ویتامین ب۳ ۰/۷ میلی گرم
ویتامین ث ۵ میلی گرم

خواص و فواید بادمجان

بادمجان، با سرطان مقابله می کند
علاوه بر ویتامین ها و املاح یاد شده، بادمجان دارای فیتونوترینت هایی است که خاصیت آنتی اکسیدانی فوق العاده ای دارند. فیتونوترینت های موجود در بادمجان شامل اجزای فنولیکی مانند کافئیک و کلوروژنیک اسید و فلاوونوئیدها مانند ناسونین می باشند. اجزای فنولیکی دارای خاصیت ضد سرطانی، ضدکلسترول بد خون و ضد ویروسی می باشد.

بادمجان به دلیل ذخیره فیبر زیادی که دارد در پیشگیری و درمان سرطان روده بزرگ بسیار موثر است. این خوردنی هنگام عبور از روده ها مواد سمی و شیمیایی را جذب می کند و روده را از این مواد سرطان زا پاکسازی می نماید.

کاهش وزن با بادمجان
بادمجان برای کاهش وزن نیز مفید است. مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند. هر فنجان آن فقط حاوی ۲۰ کالری است، عمدتا از کربوهیدرات ها تشکیل شده است و یک منبع قوی انرژی نیز بشمار می آید زیرا دارای ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است.

بادمجان ذخیره فیبر بالایی دارد و ضمن ایجاد احساس سیری، انرژی بدن را نیز تامین می کند. فیبر خوراکی در فرآیند هضم مدت بیشتری طول می کشد تا از لوله های گوارشی شامل معده و روده ها خارج شود و به همین دلیل احساس سیری زمان طولانی تری باقی می ماند.

آب بادمجان برای داشتن شکمی تخت
برای کاهش چربی‌های دور شکم می‌توانید دست به کار شده و یک معجون خانگی تهیه کنید. برای تهیه این معجون لازم است که یک عدد بادمجان بزرگ را شسته و سپس به شکل مکعب‌های کوچک خرد کنید. بادمجان‌های خرد شده را داخل یک ماهیتابه ی متوسط بریزید و مقداری آب به آن اضافه کنید به طوری که تا نصف بادمجان‌ها را بپوشاند.
ماهیتابه را روی گاز بگذارید و اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه بجوشد. سپس شعله را خاموش کنید و اجازه دهید خنک شود. در نهایت آب بادمجان را صاف کنید و در یک ظرف شیشه ای بریزید و داخل یخچال قرار دهید. هر روز ۳ تا ۴ لیوان از آب بادمجان به دست آمده میل کنید. می‌توانید کمی آب پرتقال طبیعی با آن مخلوط کنید تا باب طبع تان شود. لیوان اول را به صورت ناشتا قبل از صبحانه میل کنید و لیوان آخر را قبل از خواب. این دوره را حداقل دو هفته ادامه دهید و هر روز آب بادمجان تازه تهیه کنید.

شادابی پوست و مو با بادمجان
بادمجان برای پوست نیز مفید است چون حاوی مقدار زیادی آب است که علاوه بر بهبود سایر دستگاه های بدن به حفظ سلامت پوست و موها نیز کمک می کند. کم شدن آب بدن و درنتیجه خشک شدن پوست از عوامل مهم افزایش چین و چروک های پوستی است اما خوردنی هایی مثل بادمجان می توانند ذخیره آب بدن را به میزان قابل توجهی تامین کند.

سلامت قلب با بادمجان
نتایج پژوهشی که در مجله ی Food & Function به چاپ رسیده است خبر از خواص مفید بادمجان برای سلامتی قلب می دهد.
در این پژوهش محققان حلقه های خام و یا کباب شده ی بادمجان را به مدت ۳۰ روز به حیوانات آزمایشگاهی دادند و سپس وضعیت قلبشان را بررسی کردند. نتایج بررسی ها نشان داد که این ماده ی غذایی، عملکرد بطن چپ قلب را تقویت کرده و شدت سکته های قلبی را کاهش می دهد.

خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می دارد. پتاسیم و اسید فولیك بادمجان از بروز فشار خون و بیماری های قلبی ـ عروقی جلوگیری می كند و به شرطی كه سرخ نشود، به عنوان پایین آورنده كلسترول شناخته شده است.

از سویی دیگر در پوست این سبزی آنتی اكسیدانی به نام آنتوسیانین وجود دارد كه برای جلوگیری از بروز بیماری های قلبی مفید است. از این رو توصیه می شود، آن را با پوست، پخته و میل كنید.

مصرف بادمجان به همراه سیر می تواند خاصیت پایین آورندگی كلسترول بد خون را چند برابر كرده و از بروز بیماری های عروقی جلوگیری كند.

درمان ببمار صرع با بادمجان
با تحقیقاتی که جدیدا روی موشهای آزمایشگاهی انجام شده نتیجه گرفته اند که بادمجان دارای یک ماده ضد تشنج است که در درمان بیماری صرع اثر بسیار خوبی دارد. بنابراین اشخاصی که تشنج دارند و یا مبتلا به این بیماری می باشند بهتر است که از بادمجان استفاده کنند.

مسکنی برای ضرب دیدگی استخوان
از بادمجان می توان به عنوان مسکن برای تسکین درد استخوان شکسته و ضرب خورده استفاده کرد. بدین طریق که باید بادمجان را در فر بگذارید که نیم پز شود و سپس آب آنرا با فشار بگیرید و بعد به مقدار نصف آب بادمجان، به آن شکر قهوه ای اضافه کنید و آنرا هم بزنید و بنوشید.
بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت.

دیگر فواید مصرف بادمجان
بادمجان بعلت دارا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است.
بادمجان اثر نرم کننده و مدر دارد.
بادمجان برطرف کننده یبوست است.
بادمجان مقوی معده است.
بادمجان از دسته سبزیجات گرم و خشک است که برای بیمارانی که قند دارند بسیار مفید است.
تركیبات فنولی بادمجان خاصیت آنتی اكسیدانی داشته و بدن را در برابر انواع عفونت های باكتریایی و ویروسی محافظت می كند.
بادمجان در گروه دیوروتیک ها (ادرارآور) قرار می گیرد که باعث کاهش حالت احتباس آب و بهبود فعالیت کلیه ها می شود.
بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیت های حاصل از خوردن قارچ سمی است.
ریشه بادمجان و شاخه های خشک شده و برگهای آن اثر بند آورنده خون را داراست و قابض بوده و می تواند برای درمان انواع خونریزیها مورد استفاده قرار گیرد.
برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند، این جوشانده درمان اسهال خونی است.
جوشانده ریشه بادمجان درمان بیماری آسم است.
آب زردرنگی که در موقع نمک زدن و گذاشتن بادمجان از آن خارج می شود برای خشک کردن عرق دست و پا بهترین دارو است و اشخاصی که دست و پایشان مرتب عرق می کند باید دست و پای خود را با آن چند بار در روز بشویند تا از شر این مرض آسوده شوند.
چنانچه بادمجان را بسوزانند و خاکستر آن را با مقداری سرکه خمیر کرده چند روز بر زگیل گذارند بعضی از انواع زگیل را از بین می برد.
اگر مقداری بادمجان کوچک را با مقدار کمی آب و قدری نمک طعام طبخ نمایند، سپس با فشار عصاره آن ها را گرفته و این عصاره را با قدری روغن کنجد مخلوط کرده و حرارت مناسب بدهند (حرارت ملایم) تا آب آن بخار شده و روغن باقی بماند، این ضماد می تواند برای معالجه زگیل های بزرگ تر به کار برده شود. می توان روزها از این روغن ضماد نموده و شب ها، تفاله ای که عصاره از آن گرفته شده را روی زگیل گذاشته و با باند آن را ببندند. تا چند روز عمل را تکرار کنند، بعضی از انواع زگیل ها ریخته می شود.

خواص پوست بادمجان

بادمجان را با پوست بپزید تا از یک آنتی اکسیدان بسیار قوی به نام «ناسونین» بهره مند شوید. محققان روی رشد سلول های سرطانی حیوانات آزمایشگاهی و همچنین انسان مطالعاتی انجام دادند و متوجه شدند آنتی اکسیدان ناسونین اجازه نمی دهد رگ های خونی جدیدی تشکیل شود و تومورهای خوش خیم را به تومورهای بدخیم تبدیل کند.

پوست بادمجان خاصیت ضد سرطانی داشته و از پیری زودرس جلوگیری کرده و موجب کاهش سطح کلسترول خون می شود. وجود فنولین در پوست بادمجان سبب می شود در کاهش میزان کلسترول خون موثر باشد و هم زمان با جلوگیری از بروز اختلالاتی در دی ان ای مانع از شکل گیری بافتهای سرطانی در بدن شود.

پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است.

طرز صحیح استفاده از بادمجان

بادمجان باید تازه و کم تخم و جوان بوده و پوست براق داشته باشد و نوع طویل آن از نوع مدورش بهتر است. بادمجان دارای آلکالوئیدی بنام سولانین Solanine می باشد که ممکن است در معده های ضعیف ایجاد آلرژی و مسمومیت کند. بنابراین برای طبخ بادمجان باید ابتدا این ماده را از بادمجان خارج کرد.

به این منطور، قبل از پختن بادمجان، باید پوست آنرا کنده و ورقه ورقه نمایند و بر آن ها نمک بمالند و مدت چند ساعت در آب خنک گذارند تا آب آن که قدری زرد رنگ و محتوی سولانین است، خارج شود. این آب را عوض کرده و عمل را تکرار کنند تا مواد سیاه رنگ و مواد نفخ زا و مواد سست کننده در آب داخل شده و با آب دور ریخته شوند. سپس با آب پاک آنرا شسته و از خواص بی نظیر آن استفاده کنند.

اگر بادمجان را در آب و نمک بفرم مذکور نخیسانند و بعضی مواد را از آن نگیرند در بدن ایجاد نفخ و درد پهلو و عرق بدن را بد بو و رنگ رخساره را کدر و غیر شفاف کرده و سلول های بدن را در برابر بعضی ویروس ها کم استقامت می سازد.

بهترین طریقه پخت بادمجان آب پز کردن و یا پختن در فر است زیرا سرخ شده آن سنگین شده و برای معده های ضعیف مناسب نیست.

مضرات بادمجان

بادمجان با همه خواصی که گفته شد به علت داشتن یک ماده سمی به نام سولانین برای اشخاصی که سابقه حساسیت دارند خوب نیست. مخصوصا این افراد نسبت به نمونه های تخم دار بادمجان حساسیت داشته و بلافاصله بعد از خوردن دچار چشم درد شده و یا در بدنشان جوش پیدا می شود و دسته ای از افراد مبتلا به کهیر می شوند.

كساني كه گرم مزاج هستند كمتر بادنجان بخورند.

اشخاصی که بواسیر و یا درد چشم دارند، نباید بادمجان مصرف کنند زیرا بیماری آن ها را تشدید می کند. اگر این اشخاص می خواهند بادمجان بخورند بهتر است آن را با گوشت و روغن و یا سرکه بپزند و بخورند.

كساني كه صفرا، ناراحتي‎ هاي كبدي دارند و يا يرقان دارند از خوردن بادنجان خودداري كنند.

كساني كه مبتلا به سودا و ورم كليه، سنگ کلیه يا درد مفاصل و قلنج هستند نبايد بادنجان بخورند.

دانه بادمجان ایجاد یبوست می کند.

بادمجان را حتما باید بحالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ دارد و در آنهائیکه آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماریها می شود.

دانستنیهای جالب و خواندنی در مورد بادمجان

بادمجان Eggplant با نام علمی Solanum Melongena که بعربی بادنجان نامیده می شود، گیاهی است یکساله و دارای ساقه نسبتا ضخیم و پوشیده از کرک. برگهای آن بیضی شکل با نوک باریک و گلهای آن بنفش رنگ است. میوه این گیاه دراز و باریک و یا گرد، برنگهای بنفش، سیاه، زرد و سفید دیده می شود. بادمجان از تیرهٔ سیب زمینیان است. این گیاه بومی هندوستان بوده و در تمام مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می کند. ارتفاع آن به ۴۰ تا ۱۵۰ سانتی متر نیز می رسد.

چين از قرن نهم هجري شروع به كشت و زرع آن كرد. تجار انگليسي، اين گياه را در قرن هفدهم ميلادي از گينه وارد انگلستان كردند و آنرا بنام كدوي گينه اي مي ناميدند.

بادمجان در تمام مدت سال وجود دارد و در آمريكا، ايالات فلوريدا، تگزاس، لويزيانا و نيوجرسي بيشتر محصول بادمجان آمريكا را كشت مي كنند.