یوتاب گلچینی از بهترین ها

توت سفید؛ عناصر تشکیل دهنده و ویتامین ها

توت سفید (white mulberry) که در ایران به اختصار «توت» خوانده می‌شود، میوه‌ای کوچک، شیرین و آبدار است که در فصل بهار می‌رسد و میوه درخت توت است. بر اساس طب سنتی، توت سفید طبعی گرم و تر دارد. توت سفید سرشار از املاح معدنی، تانن، مواد چربی و ویتامین‌های C و D می‌باشد.

در ۱۰۰ گرم توت (تقریباً معادل یک فنجان)، مواد زیر یافت می‌شود:
انرژی ۶۱ کالری
پروتئین ۰/۹ گرم
چربی ۱/۱ گرم
کلسیم ۱۶ میلی گرم
آهن ۰/۸ گرم
ویتامین ث ۱۶ میلی گرم
ویتامین ب ۱ ۰/۰۲ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۶ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۱/۱ میلی گرم
ویتامین آ ۲۸۰ واحد بین المللی
توت همچنين حاوي مقادير بالايي آب، فيبر، تانن و منيزيم است.

خواص توت

خواص و فواید توت سفید

درمان سرما خوردگی
از شیره توت سفید برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می‌شود. این امر به دلیل برخورداری این میوه از مقدار قابل توجهی ویتامین C است.

مناسب برای مبتلایان به دیابت
در حالیکه بسیاری از میوه های خشک شده حاوی ۳۰ تا ۴۰ گرم قند هستند، (بیشتر از قند موجود در یک آب نبات)، در توت خشک این میزان قند کمتر از نصف مقدار قند موجود در کشمش، زغال اخته، موز، آناناس، انبه و خرما می باشد. ولی با وجود میزان قند اندک، این توت های کوچک مزه شیرینی دارند.
قند موجود در توت سفید از جنس گلوکز و برای افراد مبتلا به بیماری قند، بی‌ضرر است و به همین دلیل به این افراد توصیه می‌شود چای خود را به جای قند، با توت خشک میل کنند اما باید در مصرف آن رعایت اعتدال را بنمایند تا موجب تغییرات شدید انسولین نشود.

برگ های توت سفید به دلیل کمک به جلوگیری از ابتلا به دیابت دانشمندان را شگفت زده کرده است. ترکیبی بنام DNJ) deoxynojirimycin) در برگ توت سفید وجود دارد که باعث می شود میزان کمتری از قند مصرف شده وارد جریان خون گردد و بیشتر از بدن دفع گردد.
مطالعات همچنین نشان داده است که DNJ به پیشگیری از دیابت کمک می کند. شما می توانید با نوشیدن چای برگ توت به کنترل قند خون و جلوگیری از ابتلا به دیابت کمک کنید.

شما می توانید برگ توت خالص و ارزان و یا ” کنترل کننده قند خون ” که حاوی برگهای توت سفید است را از فروشگاههای مواد غذایی و یا بصورت آنلاین تهیه نمایید.

کاهش وزن
مصرف توت سفید برای افرادی که تمایل به کاهش وزن دارند، مفید است. بر اساس یافته‌های پژوهشگران، فیبرهای نامحلول موجود در توت، کالری جذب شده در بدن را کاسته و موجب کاهش وزن می‌شود. همچنین توت میزان کلسترول خون را پایین می آورد.

محافظت از قلب
توتها حاوی آنتی اکسیدان فنول هستند که باعث خنثی شدن رادیکالهای آزاد مضر می شوند. مطالعات نشان می دهند که آنتي‌اكسيداني به نام آنتوسيانيد موجود در توت سفید باعث محافظت از قلب در برابر آسیب های کلسترول بد بدن می شود.

کاهش کلسترول خون
توت ها همچنین منبع خوبی از پروتئین هستند. مقدار قابل توجه فیبر موجود در توت سفید باعث می شود که میزان کلسترول خون کاهش یافته و هضم غذا راحت تر شود.
همچنین توت داراي آنتي‌اكسيداني به نام آنتوسيانيد است. آنتي‌اكسيدان موجود در اين ميوه فوايد بسياري براي سلامتي دارد كه يكي از آنها كاهش ميزان كلسترول بد خون و جلوگيري از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و عروقي است. شما می توانید با مصرف یک سوم فنجان توت خشک به صورت روزانه، به اندازه ۲۰% از نیاز فیبر خود را دریافت نمایید.

پیشگیری از سرطان
توت ها منبع خوبی از فیتونوترینتی توانا به نام رزوراترول(resveratrol) هستند که در انگور نیز یافت می شوند. محققان معتقد هستند که با کمک این ماده ی غذایی گیاهی می توانند هم از بروز سرطان ها پیشگیری کنند و هم این که با سرطان ها بجنگند.

افزایش طول عمر
توت ها به دلیل وجود رزوراترول می توانند موجب افزایش طول عمر افراد شوند. در مطالعات متعددی نشان داده شده است که رزوراترول موجود در توت ها موجب افزایش طول عمر موش ها شده است.

درمان یبوست
خوردن توت سفید به همراه یک لیوان آب ناشتا و با معده خالی، یبوست را درمان می کند.

درمان کم خونی
توت سفید به دلیل برخورداری از مقدار زیادی آهن و ویتامین C، برای افراد مبتلا به کم‌خونی مناسب است. توت، خون را تمیز کرده، تولید آن را افزایش داده و به طور کلی موجب تقویت کل سیستم خونی می شود.

رفع التهاب چشم
مصرف دَم‌کرده برگ درخت توت التهاب چشم‌ها را از بین می‌برد. در چین با برگ درخت توت سفید چای تهیه کرده و معتقدند این چای به افراد کمک می‌کند تا بهتر ببینند و بهتر بشنوند.

دیگر فواید توت سفید
از توت سفید برای تقویت عملکرد کلیه‌ها استفاده می‌شود.
توت سفید به طور مؤثری می‌تواند کبد را پاکسازی نماید.
ويتامين A موجود در توت باعث رشد ناخن‌ها و تقويت چشم مي‌شود.
توت سفید به علت برخورداری از انواع ویتامین‌های گروه B، در کاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب و هیجان، مؤثر است.
توت سفید به دلیل دارا بودن ویتامین A، در رشد ناخن‌ها و تقویت چشم، تأثیرگذار است.
کسانی که اسید اوریک یا اوره دارند بهتر است به جای قند از توت خشک استفاده کنند.
توت سفید به دلیل برخورداری از کلسیم و فسفر، برای لثه کودکان مفید است و تأمین‌کننده انرژی سالمندان می‌باشد.
توت در باز شدن ادرار و رفع التهابات و مشکلات ادراری موثر است.
دَم‌کرده برگ درخت توت یا مصرف توت خشک همراه با آب جوش، برای رفع سرفه مفید است.
جوشانده پوست خشک شاخه‌های جوان و تازه درخت توت، ملین و روان‌ کننده مزاج است.
در خیلی از کشورها از توت ها برای درمان و علاج سفید و یا خاکستری شدن زودرس موها استفاده می شود.

مضرات توت

کسانی که گرم مزاج هستند از خوردن توت خودداری کنند. (بنا به گفته ابوعلی سینا) در صورتی که می‌خواهند بخورند بهتر است بعد از یک ساعت یا ۲ ساعت کمی سکنجبین بنوشند.

در هنگام حاملگی از مصرف انواع توت خودداری کنید زیرا ممکن است ایجاد حساسیت کند.

زیاده روی در مصرف توت منجر به دل درد و اسهال می شود.

بعد از غذاهای گوشتی و سنگین توت نخورید. بهترین زمان مصرف توت زمانی است که معده خالی باشد (صبح ناشتا یا عصر در فاصله غذای ظهر و شام). زیرا در این حالت توت زود هضم می‌شود و مواد غذایی آن بهتر جذب بدن می‌شود. معمولاً اگر پس از غذاهای سنگین مقداری توت خورده شود، هضم آن مشکل شده و تولید نفخ در شکم و روده‌ها می‌کند.

خواندنیهای جالب در مورد توت

درخت توت سفید (white mulberry) درختی است بزرگ و مقاوم که در بیشتر مناطق آب و هوایی می‌روید به همین دلیل است که این درخت را می‌توان در بیشتر کشورها مشاهده کرد. ارتفاع درخت توت به ۲۰ متر و قطر آن به یک متر می‌رسد. از مشخصات جالب توجه درخت توت، دارا بودن پوست زرد (یا نارنجی) در زمستان است که البته این حالت بیشتر در درختان جوان مشاهده می‌شود. از برخی از درختان توت که فقط گل‌های نر تولید می‌کنند (میوه نمی‌دهند)، به عنوان درخت زینتی سایه‌دار استفاده می‌کنند.

میوه توت شامل ۱۰ تا ۱۶ گونه می‌باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به توت سفید، توت سیاه، توت قرمز، شاه‌توت و ... اشاره نمود. توت سیاه با وجود این که کاملاً شبیه شاه‌توت است، اما میوه‌ای شیرین و تا حدی لزج دارد. توت سیاه از قرن‌های بسیار دور در منطقه غرب آسیا وجود داشته و از زمان امپراتوری روم، به اروپا برده شد.

درخت توت بومی کشور چین بوده است و در این کشور بیشتر برای خوراک کرم ابریشم درخت توت را پرورش می‌دادند. درخت توت در ابتدا از چین به ایران آمد و به مدد آفتاب و هوای این سرزمین، رشد و نمو یافت به طوری که تقریباً در بیشتر نقاط کشور می‌توان اثری از درخت توت دید. در جنگل‌های شمال ایران این درخت به صورت خودرو نیز می‌روید.

برگ درخت توت در بهار برای پرورش کرم ابریشم و در پاییز برای مصرف دام استفاده می‌شود. در واقع برگ درخت توت سفید به عنوان تنها غذای کرم ابریشم، اهمیت اقتصادی ویژه‌ای دارد و گاه درخت توت اساساً به همین منظور کاشته می‌شود. چوب درخت توت در مصارف مختلف نجاری و به ویژه ساخت ساز تار و در شمال کشور برای طبقه‌بندی و تلنبار و ساخت مال‌بند برای گاوآهن برنج‌کاری، به کار می‌رود. از پوست شاخه‌های جوان نیز برای بسته‌بندی و بستن پیوند استفاده می‌شود.

در ایران توت سفید در فصل بهار به صورت تازه مصرف شده و برای بقیه مواقع سال، از نوع خشک آن استفاده می‌شود. در برخی مناطق از توت سفید مربا و مارمالاد نیز تهیه می‌شود.

درخت توت در قرن پانزدهم میلادی از ایران به فرانسه برده و در آنجا کشت شد. کشت این درخت در جنوب فرانسه رونق بیشتری یافت زیرا منطقه از آفتاب گرمای کافی برای رشد این درخت برخوردار بود.

درخت توت در اوایل دوران استقلال کشور آمریکا، به عنوان منبع غذایی کرم ابریشم پرورش داده شد. البته لازم به ذکر است که نوعی از توت که به آن «توت قرمز» گفته می‌شود، در آمریکا به صورت بومی وجود داشته است.