یوتاب گلچینی از بهترین ها

توت فرنگی؛ مواد تشکیل دهنده و ویتامین ها

یک‌دانه توت فرنگی ۱۰۰ گرمی شامل تقریباً ۳۳ کیلو کالری انرژی، منبع عالی از ویتامین ث و منبع خوبی از منگنز ،فیبر، فولات، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها می باشد. توت فرنگی حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان، ویتامین و موادمغذی است. از مواد موثر مهم آن می توان تانن، موسیلاژ، قندهای مختلف، سالیسیلات ها و به خصوص اسیدهای میوه را نام برد.
توت فرنگی سرشار از ویتامین و فاقد چربی اشباع است. میزان متوسطی از اسیدهای چرب اشباع نشده در (دانه) روغن تخم برهنه است و کالری کمی دارد. یک واحد توت فرنگی معادل ۸ عدد است که ۵۰ کالری انرژی دارد.

خواص و فواید توت فرنگی

مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم توت فرنگی:
انرژی ۳۳ کیلو کالری
کربوهیدرات ها ۷/۶۸ گرم
قند ها ۴/۸۹ گرم
فیبر ۲ گرم
چربی ۰/۲ گرم
پروتئین ۰/۶۷ گرم
آب ۹۵/۹۰ گرم
ویتامین ب۱ (تیامین) ۰/۰۲۴ میلی گرم
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) ۰/۰۲۲ میلی گرم
ویتامین ب۳ (نیاسین) ۰/۳۸۶ گرم
ویتامین ب۵ (پانتوتنیک اسید) ۰/۱۲۵ میلی گرم
ویتامین ب۶ ۰/۰۴۷ میلی گرم
ویتامین ب۹ (اسید فولیک) ۲۴ میکرو گرم
ویتامین ث ۵۸/۸ میلی گرم
ویتامین ای ۰/۲۹ میلی گرم
ویتامین کا ۲/۲ میکرو گرم
کلسیم ۱۶ میلی گرم
آهن ۰/۴۱ میلی گرم
منیزیم ۱۳ میلی گرم
منگنز ۰/۳۸۶ میلی گرم
فسفر ۳۴ میلی گرم
پتاسیم ۱۵۳ میلی گرم
سدیم ۱ میلی گرم
روی ۰/۱۴ میلی گرم
فلور ۰/۱۴ میلی گرم
ید ۴/۴ میکرو گرم

فواید و خواص توت فرنگی

توت فرنگی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی، سرطان، فشارخون، یبوست و دیابت را کاهش می دهد. همچنین توت فرنگی بدلیل داشتن اسیدفولیک، برای زنان باردار توصیه می شود. توت فرنگی بعنوان یک جایگزین شیرین، باعث افزایش سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در کل ارتقاء سلامتی بدن می شود.
در ادامه به بعضی از بیماری هایی که با مصرف توت فرنگی به پیشگیری یا درمان آنها کمک می شود، می پردازیم.

جلوگیری از تصلب شرائین و بیماری های قلبی
مصرف منظم آنتوسیانین که نوعی فلانوئید موجود در خانواده توت ها است، خطر حمله قلبی را تا ۳۲ درصد در زنان جوان و میانسال کاهش می دهد. همچنین کوئرستین، نوعی دیگری فلانوئید که در توت فرنگی موجود است، یک ضدالتهاب طبیعی بوده و تصلب شریان و آسیب ناشی از کلسترول بد خون (LDL) را کاهش می دهد.
همچنین تحقیقات نشان داده است که توت فرنگی باعث کاهش نوعی آمینواسید که به لایه داخلی رگ ها آسیب می رساند، می شود.
به دلیل پتاسیم بالا در توت فرنگی، این میوه برای افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، توصیه می شود. پتاسیم به خنثی کردن اثر سدیم در بدن کمک می نماید. مصرف کم پتاسیم همانقدر برای فشارخون بالا بد است که مصرف بالای سدیم برای فشار خون بالا بد می باشد.
جوشانده ریشه و برگ توت فرنگی برای تصلب شرائین مفید است. ۱۰ تا ۱۵ گرم در ۱۵۰ سی سی آب جوشانده شود.

جلوگیری از سکته مغزی
آنتی اکسیدان های موجود در توت فرنگی و همچنین میزان بالای پتاسیم درون توت فرنگی، به کاهش ایجاد لخته های خطرناک خونی در مغز، که باعث سکته مغزی می شوند، کمک می نمایند.

پیشگیری از سرطان
توت فرنگی حاوی آنتی اکسیدان هایی است که در برابر رادیکال های آزاد عمل کرده، رشد سلول های سرطانی را مهار کرده و باعث کاهش التهاب بدن می شود.

مبارزه با نقرس
توت فرنگی باعث پاک شدن خون از مواد مضر و زایدی مثل اوره، اسیداوریک و چربی می‌شود و نیز درمان کننده نقرس است. مبتلایان به نقرس و کسانی که از درد مفاصل رنج می برند، خوب است که یک ساعت قبل از غذا ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم توت فرنگی بخورند. دم کرده برگ توت فرنگی یا میوه توت فرنگی می تواند نقرس را معالجه کند.

پیشگیری از عوارض دیابت
توت فرنگی قندی پایین داشته و این قند برای دیابت ضرری ندارد. همچنین میزان فیبر بالایی داشته و هردو این فاکتور ها، به حفظ تعادل قندخون کمک می نماید. توت فرنگی یکی از خوراکی های مناسب برای افراد دیابتی است. تحقیقات نشان می دهد که خوردن روزانه توت فرنگی می تواند بطرز چشم گیری عوارض دیابت، همچون نارسایی های کلیه را کاهش دهد.

تقویت دستگاه ایمنی
توت فرنگی بخاطر وجود ویتامین ث باعث می شود که دستگاه ایمنی بدن تقویت شود و بدنتان در مقابل عفونت ها مصون بماند. یک فنجان توت فرنگی حاوی ۱۰۰ درصد نیاز روزانه ویتامین ث است. پس سعی کنید در فصل توت فرنگی به اندازه کافی از این میوه بخورید.

سلامت استخوان ها
یکی از مهمترین دلایل برای خوردن توت فرنگی این است که این میوه برای استخوان هایتان بسیار مفید است. زیرا توت فرنگی سرشار از پتاسیم، منگنز و مواد معدنی دیگری است که به رشد استخوان و سالم نگه داشتن آن کمک می کند. بنابراین توت فرنگی برای کودکان بسیار خوب است.

جلوگیری از ریزش مو
توت فرنگی حاوی فولیک اسید، الاجیک اسید، ویتامین ب۵ و ویتامین ب۶ است که نمی گذارند موها نازک شوند و بریزند. به علاوه مواد معدنی مانند منیزیم و مس به جلوگیری از رشد قارچ و شوره سر کمک می کنند.

زیبایی پوست
توت فرنگی حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین ث است که روند پیری را کند کرده و پوستتان را به مدت طولانی تری سالم و بدون چروک نگه می دارد. توت فرنگی منبعی طبیعی از اسید سالیسیلیک، یعنی ماده مشهور مبارزه کننده با آکنه است و می تواند پوست شما را از شر سلول های مرده خلاص کند و در نتیجه باعث صافی پوست و کوچک شدن منافذ پوستی می شود و رنگ چهره را باز می کند.
این میوه یک لایه بردار خیلی ملایم است که می تواند تمام کثیفی ها و ناخالصی ها را از روی پوست بردارد و در نتیجه اگر روی پوست شما التهاب یا قرمزی وجود داشته باشد آن را از بین می برد و در نتیجه توت فرنگی می تواند یک ماسک پاک کننده عالی برای تمیز کردن و نرم کردن صورت شما باشد.

کاهش وزن
از آنجاییکه توت فرنگی کالری کمی دارد (یک فنجان توت فرنگی فقط ۵۳ کالری دارد)، به کاهش وزن کمک می کند. توت فرنگی فیبر زیادی دارد که به مدت طولانی تری شما را سیر نگه می دارد و اگر قبل از غذا آن را میل کنید باعث می شود که کمتر غذا بخورید.
به علاوه ویتامین ث و آنتی اکسیدان های موجود در آن موجب کاهش اشتها شده و متابولیسم بدنتان را تسریع می کند و باعث می شود که بدن، سریعتر کالری بسوزاند و همین امر کمک بزرگی به سوختن چربی های اضافی در بدن می کند.

درمان یبوست
مصرف توت فرنگی بدلیل حجم زیاد فیبر و آب موجود در آن، به کاهش یبوست و اجابت مزاج راحت کمک می نمایند. املاح معدنی توت فرنگی، خاصیت مسهلی به آن بخشیده است زیرا این املاح عضلات روده ها را به انبساط و انقباض وادار می کند و به همین جهت هم آن را برای کسانی که به یبوست مبتلا هستند تجویز می کنند. خوردن توت فرنگی با کمی عسل یبوست را از بین می‌برد.

مفید برای دوران بارداری
توت فرنگی از انواع مواد غذایی کم کالری و سرشار از فیبر و ویتامین های مفید در دوران بارداری است. مصرف نصف فنجان از این ماده غذایی در روز ۱۰۰ درصد از میزان مورد نیاز بدن به ویتامین ث را تامین می کند. این در حالی است که ویتامین ث، ریزمغذی موثر در شکل گیری اندام های جنین و حفظ سلامت مادر محسوب می شود.
ویتامین کا، ۵ B،۲ B،۶ B، پتاسیم، مس، منیزیم و امگا۳ ازجمله مواد موجود در توت فرنگی است. قرار دادن این ماده غذایی در رژیم روزانه دوران بارداری، خطر تولد نوزادان نارس و سقط جنین را کاهش می دهد. این ماده غذایی حاوی مقادیر فراوانی اسید فولیک بوده و مصرف آن در دوران بارداری بر حفظ سلامت جنین موثر است.
مصرف توت فرنگی در دوران بارداری، توصیه متخصصان به زنان باردار کمتر از ۲۵ سال برای کاهش خطر سقط جنین یا تولد نوزاد ناقص است. فولیک اسید موجود در توت فرنگی نقش مهمی در شکل گیری اندام های جنین مانند قلب و مغز داشته و آنتی اکسیدان های موجود در دانه های قرمزرنگ آن مانند فلاونوئید و آنتوسیانین در افزایش قدرت دفاعی بدن مادر و زایمان راحت موثر هستند.

مبارزه با افسردگی
فولیک اسید موجود در توت فرنگی برای افسردگی نیز می تواند مفید باشد. همچنین، توت فرنگی به علت داشتن ویتامین B در کاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب، هیجان و سستی مؤثر است.

تقویت حافظه
توت فرنگی به‌ دلیل دارا بودن فیتو کمیکال، اثرات مثبت بسیاری بر روی مغز می‌گذارد و می‌تواند اثرات نامطلوب پیری بر مغز را کاهش دهد. این میوه پر از فیستین است که مسیرهای سیگنال دهنده را تحریک نموده و به بهبود حافظه کمک می کند. مصرف ۲ یا چند توت فرنگی در هفته کمک می کند که زوال حافظه در زنان مسن به تعویق بیفتد.
دانشجویان و افرادی که تمرینات فکری می‌کنند، بهتر است حتما توت فرنگی میل کنند چرا که خوردن این میوه باعث تامین فسفر مورد نیاز مغزشان می شود.

سایر خواص و فواید توت فرنگی
توت فرنگی به علت دارا بودن مقادیر کافی کلسیم و فسفر، در رشد و نمو کودکان و نوجوانان ، استحکام دندان ها و ترمیم شکستگی استخوان ها بسیار مؤثر است.
کسانی که سنگ کلیه دارند ۲۰ تا ۵۰ گرم برگ توت فرنگی را در یک لیتر آب بجوشانند و به مقدار دلخواه مصرف نمایند.
توت فرنگی، میوه ای مقوی و مغذی است و دارای مقداری ید می باشد و به همین جهت برای بهبود ترشح غده تیرویید بسیار سودمند می باشد.
برگ و ریشه بوته توت فرنگی، سرشار از تانن است و به همین جهت قابض (ضد اسهال)، تلخ، ادرارآور، تقویت کننده و اشتهاآور است.
اگر برگ یا ریشه توت فرنگی را در یک لیتر آب جوشانیده و دم کنید، برای مداوای سوزاک و انسداد مجاری پوست مفید فایده است. البته این جوشانده، ادرار و مدفوع را سرخ رنگ می کند و نباید از این بابت ترس و اضطرابی داشت. جوشانده یاد شده را هر اندازه بخواهید، می توانید بیاشامید.
خوردن توت فرنگی ناشتا می تواند به دفع کرم روده و کرمک ها کمک کند.
مزمزه کردن جوشانده توت فرنگی لثه را تقویت کرده و از خونریزی آن جلوگیری و دندان های سست و لق را محکم می سازد.
رومیان باستان معتقد بودند که توت فرنگی به عنوان یک گیاه دارویی، علایم بیماری مالیخولیا را کاهش می دهد، التهاب را کم می کند و در درمان تب، عفونت گلو، سنگ کلیه، تنگی نفس، بیماری های خونی و ناراحتی های کبدی و کلیوی اثر دارد.

خواص برگ توت فرنگی
دم کرده برگ توت فرنگی برای اسهال مفید است.
از جوشانده ۲۰ گرم برگ توت فرنگی در یک لیتر آب می‌توان جهت رفع اسهال خونی استفاده کرد. میران مصرف: هر چهار ساعت ۲ قاشق سوپ‌خوری .
برای ناراحتی مجاری ادرار، از دم کرده برگ توت فرنگی با کمی دارچین استفاده می‌شود.
برگ توت فرنگی به اضافه دارچین و خیلی کم وانیل یک چای فرح‌آور و مدر می‌باشد.
جوشانده ۲۰ تا ۳۰ گرم برگ توت فرنگی در یک لیتر آب برای سنگ کلیه مفید است . روش استفاده : روزی ۴ استکان.
دم کرده برگ توت فرنگی در زیاد کردن ادرار و شیر بانوان مفید است.
دم کرده برگ توت فرنگی یا میوه توت فرنگی می تواند نقرس و سنگ های مثانه را معالجه کند.

مضرات و موارد منع مصرف توت فرنگی

این میوه نیز مانند بسیاری از مواد غذایی آلرژی‌ زا، در افراد حساس، ایجاد آلرژی می ‌کند و از علایم آن می‌ توان به اگزما، دانه‌ های قرمز روی پوست، سردرد، آبریزش بینی، ریزش اشک، سرگیجه، تب و حتی اختلالات گوارشی (مانند استفراغ) اشاره کرد که در این موارد توصیه می ‌شود بی هیچ شکی این میوه مصرف نشود، به خصوص در کودکان زیر یک سال.
همچنین در افراد مبتلا به ناراحتی‌ های پوستی، ممکن است مشکل پوستی‌ شان را تشدید کند.
توت فرنگی به علت داشتن اسید سالسیلیک، در بعضی اشخاص، کبد و مثانه را تحریک کرده و جوش‌ هایی شبیه کهیر ایجاد می ‌کند. از این رو، افراد باید به واکنش‌های بدن‌شان بعد از مصرف این میوه دقت کنند.
کسانی که معده‌ای حساس دارند، یا مبتلا به بیماری آسم هستند، بهتر است از خوردن توت‌ فرنگی پرهیز کنند، زیرا ممکن است بیماری ‌شان را تشدید کند.
توت فرنگ سنگین است و کسانی که معده حساس دارند باید کمی انگور فرنگی به آن افزوده و بعد آن را میل نمایند. زیرا انگور فرنگی دارای اسید پکتیک است و این اسید ترشح عصیر معدی را زیاد کرده، در نتیجه عمل هضم را آسان می سازد.
بتابلاکر ها، داروهایی هستند که برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی عموما تجویز شده و باعث بالا رفتن سطح پتاسیم خون می شوند. مصرف زیاد توت فرنگی می تواند همزمان با مصرف این دارو خطرناک باشد.
میوه ها و خوراکی های حاوی پتاسیم زیاد می بایست به اندازه و مناسب مصرف شوند. مصرف مقادیر بالای پتاسیم می تواند برای افرادیکه کلیه شان بخوبی عمل نمی کند، مضر باشد و این گونه افراد باید باید در خوردن توت فرنگی احتیاط کنند.

نکات مهم در شست و شو و مصرف و نگهداری

توت فرنگی یکی از میوه هایی است که مقادیر زیادی سم و آفت کش برروی آن استفاده می شود. برای اطمینان از سالم بودن میوه ای که می خورید از انواع ارگانیک آن استفاده نمایید.
زراعت و کشت توت فرنگی احتیاج زیادی به کود انسانی دارد و این کود جنان چه می دانید پر از میکروبهای مختلف است که گاهی میکروب خطرناک حصبه و تیفوئید نیز به وسیله همین کود به میوه چسبیده، با خوردن آن شخص مبتلا به این بیماری مهلک می گردد.
از آنجا که سطح توت ‌فرنگی دارای خلل و فرج فراوانی است و پوست یکنواختی ندارد، سموم دفع آفاتی که برای پرورش این میوه به کار برده می ‌شود، به راحتی در آن نفوذ کرده و باقی می ‌ماند و به راحتی نیز از آن خارج نمی ‌شود. از این رو، شستن این میوه با آب خالی نمی‌ تواند سموم را از روی آن پاک کند و بهترین روش این است که توت‌ فرنگی‌ را با آب‌ استرلیزه‌، شستشو داد تا توت‌ فرنگی‌ مصون‌ از هر گونه‌ میکروب‌ شود.
توت فرنگی را با آب جاری بشویید، ولی در آب نیندازید چون عطر آن از بین می رود.
اگر می خواهید تا ۳ ـ ۲ روز در یخچال تازه بمانند، آنها را در ظرفی گذاشته و پوشش پلاستیکی رویشان قرار دهید یا از حوله های کاغذی برای پیچیدن دور توت ها استفاده کنید.

دانستنیهای بیشتر در مورد توت فرنگی

توت فرنگی با نام علمی FRAGARIA VESCA گیاهی است از خانواده گل سرخ ROSACACEAE که دو نوع ساقه راست و خوابیده دارد‌. گل‌های آن منظم و به رنگ سفید می‌باشد‌.
توت فرنگی، میوه ای شبیه توت است ولی کمی درشت تر، رنگش قرمز و طعم آن ترش و مطبوع است. بوته اش کوتاه و دارای برگهایی درشت و ساقه هایی باریک و خزنده است که روی زمین می خوابد و ریشه می دواند.
قسمت مورد استفاده خوراکی توت فرنگی در حقیقت نهنج گل آن است که به تدریج بزرگ شده و به اصطلاح به عنوان میوه توت فرنگی معروف است‌.
توت فرنگی به صورت وحشی و اهلی می روید و به اسامی چلپک، چپالک و شاکله و چلم نیز خوانده می شود.
میوه توت فرنگی به شکل قرمز، گوشت دار و دارای هسته های ریزی است که از ماه اردیبهشت پدیدار می شود و تا آخر مرداد دوام می آورد.
توت فرنگی به حالت خودرو در بعضی نواحی شمالی ایران وجود دارد و بعضی اوقات به دلیل خوش طعمی‌، میوه آن را به طور مصنوعی پرورش می‌دهند‌.
از دیرباز همه قسمت‌های این گیاه مصرف دارویی داشته است و از برگ و ریشه آن که حاوی مقدار قابل ملاحظه‌ای تانن است به عنوان ضد اسهال و ادرارآور استفاده می‌شده است‌.
توت‌فرنگی میوه‌ای نسبتاً جدید است که تا ۲۵۰-۳۰۰ سال قبل به این شکل امروزی وجود نداشت و بیشتر موارد استفاده دارویی داشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه توت فرنگی‌های وحشی از جنگل به زمین زراعتی منتقل شد و از آن به عنوان یک گیاه اهلی استفاده گردید.
در جنگل‌های شمال ایران توت فرنگی وحشی به طور فراوان یافت می‌شود. به‌نظر می‌رسد که اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد.