یوتاب گلچینی از بهترین ها

خربزه؛ مواد و ویتامین های تشکیل دهنده

خربزه یکی از بهترین میوه های تابستانی به شمار می رود. طبیعت خربزه از نظر سردی و گرمی معتدل و تر (رطوبتی) است که هرچه شیرین تر باشد، گرمی و تری خربزه بیشتر است. خربزه برای تقویت اشتها مفید است و دارای ویتامین های A و B و C می باشد و نیز دارای کلسیم، پتاسیم، فسفر و ضد سرطان و ضد انعقاد خون و سکته است. قسمت هایی از این میوه که در تغذیه و پزشکی استفاده می شود، عبارتند از: گوشت، تخم و پوست میوه.

خواص خربزه

ویتامین ها و عناصر تشکیل دهنده در ۱۰۰ گرم خربزه:
انرژی ۳۶ کیلو کالری
کربوهیداتها ۹/۰۹ گرم
قند ها ۸/۱۲ گرم
فیبر غذایی ۰/۸ گرم
چربی ۰/۱۴ گرم
پروتئین ۰/۵۴ گرم
ویتامین ب۱ ( تیامین) ۰/۰۳۸ میلی گرم
ویتامین ب۲ ( ریبوفلاوین) ۰/۰۱۲ میلی گرم
ویتامین ب۳ ( نیاسین) ۰/۴۱۸ میلی گرم
ویتامین ب۵ ( پانتوتنیک اسید) ۰/۱۵۵ میلی گرم
وینتامین ب۶ ۰/۰۸۸ میلی گرم
ویتامین ب۹ (فولات) ۱۹ میکرو گرم
ویتامین ث ۱۸ میلی گرم
ویتامین کا ۲/۹ میکرو گرم
کلسیم ۶ میلی گرم
آهن ۰/۱۷ میلی گرم
منیزیم ۱۰ میلی گرم
فسفر ۱۱ میلی گرم
پتاسیم ۲۲۸ میلی گرم
سدیم ۱۸ میلی گرم
روی ۰/۰۹ میلی گرم

خواص و فواید خربزه

پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
مصرف خربزه در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی نقش به سزایی دارد. میزان پتاسیم موجود در خربزه برای بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی بسیار موثر است و مصرف این ماده غذایی از بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند.
برای کاهش فشار خون، خربزه بخورید! متخصصان تغذیه در مرکز بهداشتی دانشگاه تگزاس توصیه می کنند که خوردن مقادیر زیادی از سبزیجات و میوه های سرشار از پتاسیم مانند خربزه و پرتقال برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید است و در پایین آوردن فشار خون تأثیر قابل توجهی دارند.

جلوگیری از بیماری های لثه
وینامین ث موجود در میوه خربزه، در طراوت و شادابی پوست و جلوگیری از بیماری های لثه نقش مهمی ایفا می کند.

پیشگیری از بیماری های سنگ کلیه و مثانه
خربزه به دلیل دارا بودن پتاسیم، بسیار مدر بوده لذا باعث دفع مواد زاید و سموم موجود در خون شده و به فعالیت و شستشوی مثانه و کلیه ها کمک کرده و از احتباس ادرار و سنگ کلیه و مثانه و مجاری ادرار ممانعت می کند. لازم به ذکر است که در این بیماری ها، باید نمک و فلفل کمتر خورده شود.
خوردن ۸ گرم دم کرده پوست خشک شده ی خربزه، سنگ مثانه را دفع می کند.

معالجه یبوست و عفونت روده
خربزه به علت ملین بودن، برای معالجه یبوست تجویز می شود. خربزه سرشار از ویتامین هایA ،D وC و سلولز است. خربزه به دلیل مواد فیبری و به خاطر وجود طعم و اسانس هایی که دارد، یک محرک قوی شیمیایی برای دستگاه گوارش است. لذا خربزه بسیار ملین بوده و مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، رماتیسم، بواسیر و خصوصا برای کسانی که از یبوست رنج می برند، بسیار توصیه می شود. همچنین این میوه تاثیر خاصی در تخلیه میکروب و عفونت های موجود در روده ها دارد.

جلوگیری از کم خونی و چاق کننده
خربزه چون دارای قند است بسیار چاق کننده بوده و تاثیر مفیدی در مبتلایان به سل و یا کم خونی ایجاد می کند.
در میان مواد قندی و معدنی خربزه آنزیم هایی وجود دارد که سرعت هضم غذا را زیاد کرده بدین لحاظ در کودکان موجب افزایش اشتها و فعالیت و رشد سلول های بدن و در سالمندان به فعالیت سلول های دستگاه گوارش و در نهایت رفع سستی و بی حالی منجر می شود.

افزایش قند خون
خربزه به واسطه آب زیاد، مواد قندی را فورا جذب خون کرده به همین سبب باعث بالا رفتن قند خون و رفع خستگی و گرمازدگی می گردد. هر یک صد گرم خربزه، ۸ گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروکتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی شود.

خربزه؛ مانع خستگی و استرس
وقتی می گوییم دچار استرس شدیدی هستیم بدین معناست که کاملاً از کار، مشکلات شخصی و کلا زندگی اشباع شده اید. وقتی بدون هیچ وقفه ای، تحت استرس های شدید باشیم آن وقت است که میزبان ضربان های تند قلب و سردردهای شدید و دیگر پیامدهای آن خواهیم بود.
محققان فرانسوی به تازگی دریافتند نوعی ماده طبیعی در خربزه وجود دارد که می تواند با استرس و خستگی مقابله کند. به نظر این محققان، خربزه دارای آنزیم اس.او.دی است که خواص آنتی اکسیدانی دارد و از آسیب رسیدن به بافت های بدن پیشگیری می کند.
محققان در تحقیق بر ۲ گروه ۳۵ نفری بین ۳۰ تا ۵۵ ساله که از استرس و خستگی شدید شاکی بودند دریافتند این آنزیم نه تنها استرس، بلکه خستگی را هم از بین می برد.

فواید مصرف خربزه برای پوست
وجود ویتامین C موجود در خربزه، موجب طراوت و شادابی پوست و روشن شدن رنگ پوست می گردد.
به دلیل آن که گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار می‌‌رود، لذا به شکل ضماد روی سوختگی‌های سطحی پوست بدن استفاده می‌شود. بدین منظور گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد.
برای درمان کک و مک و لکهای صورت، گوشت خربزه را له کنید و روی صورت بمالید.

فواید دیگر خربزه
خربزه به دلیل داشتن ویتامین A برای تقویت بینایی، خون سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. برای پیشگیری از بیماری های چشمی، جلوگیری از بیماری های عفونی، طراوات و شادابی پوست خربزه بخورید.
به دلیل آن که گوشت خربزه یک ماده ضد تورم به شمار می رود لذا به شکل ضماد روی سوختگی های سطحی پوست بدن استفاده می شود.
مصرف خربزه درهنگام بارداری باعث زیبایی جنین خواهد شد. مصرف خربزه در دوران شیردهی، باعث افزایش حجم شیر مادر می شود لذا مصرف آن در شیردهی مفید است ولی مادران شیرده در مصرف آن افراط نکنند.
خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی مفید است.
بیماری استسقاء ( احساس تشنگی دائمی ) را درمان می نماید.
خربزه به هضم غذا کمک می کند و رودل را برطرف می نماید.
ﺳﻠﻮل ﻫﺎی ﻣﻐﺰ را ﺗﻘﻮﯾﺖ ﻣﯽ ﻧﻤﺎﯾﺪ. ‫ﻋﻀﻼت ﺑﺪن را ﺗﻘﻮﯾﺖ، اﺳﺘﺨﻮان ﺑﻨﺪی را ﺗﮑﻤﯿﻞ و ﻣﻮﺟﺐ رﺷﺪ و ﻧﻤﻮ ﺑﺪن ﻣﯽ ﺷﻮد. ‫‬‬‬
ﻣﻌﺪه و روده را ﭘﺎک ﻣﯽ ﻧﻤﺎﯾﺪ.
اﻋﺼﺎب را آرام و ﺗﻘﻮﯾﺖ ﻣﯽ ﻧﻤﺎﯾﺪ.

خواص تخم خربزه

تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامینE است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاک کننده کلیه، مثانه و کبد، برطرف کننده سوزش مجاری ادرار، ملین و افزایش دهنده میل جنسی است و برای تب های شدید مفید است.
تخم خربزه برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تب های شدید مفید است.
مغز تخم خربزه ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی است.
پودر تخم خربزه در لطافت و شفافیت پوست بدن به خصوص پوست صورت اثر خوبی دارد. برای اینکار می توانید تخم خربزه را به طور کامل پودر کنید و با آب یا آب لیموی تازه یا آب هندوانه مخلوط کنید و به صورت ماسک بر پوست قرار دهید.

خواص و خصوصیات پوست خشک خربزه

پودر پوست خربزه، در آشپزی گوشت را زودپز می کند.
پودر پوست خربزه ضد سرطان، ادرار آور، بازکننده گرفتگی های کبد و ضد انگل می باشد.
خوردن ۸ گرم دم کرده پوست خشک شده خربزه، سنگ مثانه را دفع می کند.

نکات مهم در انتخاب و مصرف خربزه
علامت خربزه خوب آن است که سنگین و نسبتا سفت باشد و قسمت انتهای آن را چون کمی فشار دهید مختصری فرو رود.
برعکس آنچه که در ایران مرسوم است و خربزه را با غذا یا بعد از غذا به عنوان دسر می خورند، بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد و در میان دو وعده غذایی مصرف شود.
خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مرگ آور است. ‫‬
برای پیشگیری از بیماری‌های روده‌ای توصیه می‌شود هندوانه، خربزه و طالبی را قبل از چاقو زدن با مواد شوینده تمیز کنید. به علت استفاده از کودهای حیوانی در مزارع صیفی‌جات، سطح خارجی محصول به دست آمده به انواع میکروب‌های بیماری زا، آلوده است و در صورت مصرف بدون شستشو احتمال ابتلای فرد به اسهال عفونی وجود دارد.

مضرات و موارد منع مصرف خربزه

مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می کند.
هر یکصد گرم خربزه، ۸ گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی و کسانی که اضافه وزن دارند، توصیه نمی شود!!
باید خربزه را بعد از غذا مصرف نمود، زیرا در غیر این صورت تولید اسهال و ورم روده می کند.
خوردن خربزه کال در کسانی که معده ضعیف دارند، تولید اسهال می کند.
ﺧﺮﺑﺰه ﮐﺎل ﺣﺎوی ﻣﺰه ﺗﺮﺷﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﻼف ﺧﺮﺑﺰه رﺳﯿﺪه و ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﺗﺮس را در اﻧﺴﺎن ﻣﯽ اﻓﺰاﯾﺪ و ﺷﺠﺎﻋﺖ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد. ‫‬
خربزه خلط را می افزاید و برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است و باعث تولید تب های صفراوی می شود.
زیاد خوردن آن هم تولید گرمی می کند. ‫ ‬

دانستنیهای بیشتر در مورد خربزه

خربزه گیاهی از خانواده Cucurbitaceae با نام علمی Cucumis melo var.inodorus است. خربزه از تیره کدوییان دارای میوه‌ای درشت و شیرین و آبدار است. بوته آن کوتاه و ساقه‌هایش روی زمین می‌خوابد.
خانواده خربزه علاوه بر خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز می‌شود که البته این دو نوع کم آب تر از خربزه هستند و بهترین نوع آنها شیرین ترین و کم تفاله ترین آنهاست به طوری که به راحتی در دهان آب شوند. خربزه، دارای پوست ناصافی بوده و گوشت آن سبز روشن است.
خربزه دارای مقدار زیادی ویتامین A,C و سلولز است. خربزه یکی از بهترین میوه های تابستانی به شمار می رود. طبیعت خربزه از نظر سردی و گرمی معتدل و تر (رطوبتی) است که هرچه شیرین تر باشد “گرمی و تری” خربزه بیشتر است. قسمت هایی از این میوه كه در تغذیه و پزشكی استفاده می شود، عبارت اند از: گوشت، تخم و پوست میوه.
خربزه یک گیاه بالا رونده است که در خاک های گرم و غنی و حاصلخیز خوب رشد می کند. در آب و هوای خنک تر، خربزه را در گلخانه یا روی تخته های پهن پرورش می دهند.