یوتاب گلچینی از بهترین ها

کشمش؛ مواد تشکیل دهنده و ویتامین ها

کشمش با حذف آب از انگور بدست می آید. از آنجا که دهیدراتاسیون حجم را کاهش می دهد، محتوای قند و کالری کشمش بطور قابل توجهی در یک وعده کوچکتر، در مقایسه با میوه های تازه بالاتر می باشد.
انگور در اثر خشک شدن و تبدیل آن به کشمش و مویز مقوی تر می شود، زیرا مقداری از سلولوز آن در اثر دیاستازهای انگور به قند تبدیل می شود. بنابراین قند کشمش از قند انگور به مراتب بیشتر است.
کشمش غذائی است که هضم آن برای انسان بسیار آسان است؛ زیرا قند انگور مستقیماً قابل جذب بوده و وارد خون می  شود و هضم اش مانند دیگر منابع قندی برای دستگاه هاضمه زحمتی ندارد.
با توجه به نظر وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، یک وعده کشمش یک چهارم فنجان است. که این شامل ۱۰۸ کالری و ۲۱ گرم قند است.
کشمش سرشار از ویتامین‌های E، A، B و املاحی مانند کلسیم، فسفر و پتاسیم است. کشمش دارای اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ است. کشمش به رنگ های طلایی، سبز یا سیاه وجود دارد و به عنوان مکمل های غذایی با انرژی بالا برای کوهنوردان و اردوها و نیز به طور گسترده در پخت و پز فرهنگی در سراسر جهان استفاده می شود.

خواص کشمش

ویتامین ها و املاح موجود در ۱۰۰ گرم کشمش:
انرژی ۲۹۹ کالری ‌
پروتئین ۳/۱ گرم
كربوهیدرات ۷۹ گرم
فیبر خوراكی ۳/۷ گرم
قند ۵۹ گرم
چربی ۰/۵ گرم
چربی اشباع شده ۰/۱ گرم
چربی اشباع نشده ۰/۱ گرم
کلسترول ۰ میلی گرم
‌ویتامین ب۶ معادل ۱۰% احتیاج روزانه بدن
‌ ویتامین ث معادل ۳% احتیاج روزانه بدن
‌كلسیم معادل ۵% احتیاج روزانه بدن ‌
آهن معادل ۱۰% احتیاج روزانه بدن
منیزیم معادل ۸% احتیاج روزانه بدن
پتاسیم ۷۴۹ میلی گرم
سدیم ۱۱ میلی گرم

فواید کشمش

از فواید کشمش، تسکین یبوست، اسیدوز، کم خونی، تب و اختلال عملکرد جنسی را می توان نام برد. کشمش برای کمک به تلاش در افزایش وزن از راه سالم موثر شناخته شده است و همچنین بر سلامت چشم، مراقبت از دندان و کیفیت استخوان تاثیر مثبت دارد.

ضد یبوست یا اسهال
وقتی کشمش را قورت می دهید فیبر موجود در آن با توجه به مایعات طبیعی بدن شروع به تورم می کند. این فرم کشمش خشک منقبض شده، به مواد غذایی در حال حرکت از طریق دستگاه گوارش اضافه شده و به تسکین یبوست کمک می کند. نوع فیبر در نظر گرفته شده در کشمش فیبر نامحلول است.
علاوه بر کاهش یبوست، کشمش نیز می تواند به متوقف کردن مدفوع شل کمک کند زیرا دوباره با جذب مایع مدفوع شل و دفعات اسهال را بصورت غیر قابل پیش بینی کاهش می دهد.

افزایش وزن
از آنجایی که کشمش سرشار از فروکتوز و گلوکز بوده و حاوی مقدار زیادی از انرژی بالقوه است، به افزایش وزن کمک می کند. کشمش بخش ایده آل از یک رژیم غذایی برای ورزشکاران و یا بدنسازان که نیاز انرژی بالا دارند می باشد.
آنها علاوه بر رژیم غذایی سالم، بیشتر به دلیل وجود بسیاری از ویتامین ها، اسیدهای آمینه و مواد معدنی در کشمش، مانند سلنیوم و فسفر، که جذب سایر مواد مغذی و پروتئین را در بدن تسهیل می کند، از کشمش استفاده می کنند.

خواص کشمش برای زنان باردار و جنین
مصرف کشمش در رشد جنین مؤثر است، چرا که ان از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و طبیعت آن گرم و تر است. کشمش مقوی و تقویت کننده رحم است و با خوردن مویز زنان باردار جنین خود را از خطر سقط حفظ می‌کنند.
کشمش مقوی کبد نیز است و موجب تقویت شدن معده و افزایش قدرت هاضمه در زنان باردار می‌شود چرا که موجب ضعف معده و ضعف هضم از مشکلات شایع در زنان باردار محسوب می‌شود.

پیشگیری از سرطان
کشمش دارای سطوح بالایی از ترکیب های آنتی اکسیدان پلی فنلی در خود می باشد. آنتی اکسیدان ها، رادیکال های آزاد که در اطراف بدن شناور هستند را تمیز می کنند. رادیکال های آزاد یکی از عوامل اولیه ای هستند که منجر به رشد خود به خود سلول های سرطانی می شوند و همچنین به عنوان ماده ای که می تواند بر روی متاستاز تحریک اساسی بگذارد، شناخته شده اند. بنابر این، با مصرف کشمش در رژیم غذایی خود، سطح این آنتی اکسیدان قوی را در بدن خود افزایش داده و می توانید از شکل گیری سرطان جلوگیری یا سرعت پیشرفت آن را کم نمایید.

کاهش فشار خون
وجود سطح بالایی از پتاسیم موجود در کشمش، به کاهش فشار خون کمک می کند. پتاسیم یک راه خوب برای کاهش تنش رگ های خونی و کاهش فشار خون است. ترکیبات موجود در کشمش می‌تواند از تصلب شرایین (سفت و سخت شدن رگ‌ها) و چسبندگی پلاکت‌های خون پیشگیری کند.

کم خونی
کشمش حاوی مقدار قابل توجهی از آهن است که به طور مستقیم به درمان کم خونی کمک می کند. این همچنین شامل مجموعه از ویتامین B است که برای تشکیل خون جدید ضروری است. محتوای مس بالا در کشمش نیز به تشکیل سلول های قرمز خون کمک می کند.

خواص آنتی بیوتیکی و ضد تب
موادغذایی گیاهی فنولیک، به عنوان میکروب کش، دارای خواص آنتی بیوتیکی و آنتی اکسیدان شناخته شده است و در کشمش می تواند در درمان تب با جنگیدن با عفونت های باکتریایی و ویروسی کمک کند.

سلامت چشم
کشمش حاوی مواد مغذی گیاهی پلی فنلی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشد. این مواد مغذی گیاهی برای سلامت چشم بسیار مفید هستند. آنها همچنین چشم ها را از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد ( اکسیدان ها )، در قالب دژنراسیون ماکولا، ضعف بینایی مرتبط با سن و آب مروارید محافظت می کنند.
علاوه بر ویژگی های آنتی اکسیدانی خود، کشمش حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین A، بتا کاروتن و کاروتینوییدهای است که همه برای سلامت چشم ضروری می باشد.

اختلال عملکرد جنسی
کشمش به مدت طولانی برای تحریک میل جنسی و القاء تحریک شناخته شده است که عمدتاً به دلیل حضور یک اسید آمینه به نام آرژینین است که در درمان اختلالات نعوظ سودمند است. آرژینین همچنین سطح تحرک اسپرم را افزایش می دهد که می تواند شانس حاملگی را افزایش دهد.

سلامت استخوان
کلسیم، که عنصر اصلی استخوان های ما است که در کشمش وجود دارد و این میوه های خشک نیز یکی از بهترین منابع بور می باشد. بور برای تشکیل استخوان مناسب و کارآمد و جذب کلسیم، حیاتی است. بور به خصوص در جلوگیری از پوکی استخوان دوران یائسگی در زنان، مفید است و نشان داده شده است که برای استخوان ها و مفاصل بسیار مفید است.
پتاسیم یکی دیگر از مواد مغذی ضروری که در سطوح بالا در کشمش وجود دارد و می تواند به تقویت و رشد استخوان ها کمک کند در نتیجه احتمال پوکی استخوان را کاهش می دهد.

مراقبت از دندان
كشمش بر خلاف مزه شیرین و حالت چسبنده‌ای كه دارد نه تنها باعث پوسیدگی دندانها و بیماری‌های لثه نمی‌شود، بلكه در واقع بهداشت دهان و دندان را بهبود می‌بخشد.
كشمش حاوی اسید اولئونولیک، یکی از مواد شیمیایی گیاهی است که نقش بسیار مهمی در محافظت از دندانهای شما در برابر پوسیدگی دندان، حفره ها و شکنندگی دندان ایفا می کند.
آنها به طور موثر از رشد استرپتوکوک موتانس و پورفیروموناس ژنژیوالیس دو تن از گونه های باکتریایی که بیشتر مسئول حفره ها و دیگر مشکلات دندانی هستند جلوگیری می کند. علاوه بر این، غنی از کلسیم است که برای ترویج بهداشت دهان و دندان خوب است.
به علاوه قندهای موجود در كشمش كه بیشتر فراكتوز و گلوكز هستند، مانند ساكارز كه عامل اصلی ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان است، درپوسیدگی دندانها نقشی ندارند.

خواص دم کرده کشمش
کشمش تقویت کننده بدن است و اگر آن را مانند چای دم کنید و بنوشید، برای نرم کردن سینه و درد گلو مفید است.

خوردن کشمش در بیماران دیابتی

بیشتر قند مویز، از نوع فروکتوز است که برای جذب در بدن به انسولین نیاز ندارد، به همین دلیل مصرف کشمش و مویز به جای قند همراه چای، از قدیم به خصوص در افراد دیابتی مرسوم بوده است.
در سال‌های اخیر نیز عنصر کروم در ترکیبات انگور و فراورده‌های آن یافت شده است که موجب کاهش قند خون می‌شود. اگر چه انگور و فراورده‌های آن حاوی فلز کروم و قند فروکتوز هستند، اما به مقدار کم یا زیاد، قندهای دی ساکارید نیز دارند که می‌تواند برای افراد دیابتی ایجاد مشکل کند. بیماران دیابتی برای مصرف مویز باید با پزشک خود مشورت کنند و از زیاده‌روی در مصرف آن خودداری نمایند.

مضرات کشمش

افراط در خوردن مقدار زیادی از کشمش، ممکن است سبب اسهال شود.
برخی از افراد واکنش های آلرژیک به انگور و محصولات انگور دارند. برخی دیگر از عوارض جانبی بالقوه شامل ناراحتی معده، سوء هاضمه، تهوع، استفراغ، سرفه، خشکی دهان، گلو درد، عفونت، سردرد و مشکلات عضلانی پیدا می کنند.

کشمش نیز مانند انگور ممکن است روند لخته شدن خون را کند نماید و ممکن است شانس کبودی و خونریزی در افراد با شرایط خونریزی را افزایش دهد. این ممکن است سبب خونریزی بیشتری در طول و بعد از جراحی شود. حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی از انگور و محصولات آن استفاده نکنید.

کشمش برای گرم مزاجان و کسانی که ناراحتی کلیه دارند، نباید بدون استفاده از مصلح، کشمش مصرف بخورند.

افراط در خوردن کشمش، باعث بالا رفتن فشار خون می شود و غلظت خون را زیاد می کند.

بیماران دیابتی برای مصرف کشمش باید با پزشک خود مشورت کنند و از زیاده روی در مصرف آن جدا خودداری نمایند.

فرآورده های انگور به ویژه مویز و کشمش، از کالری بسیار بالایی برخوردارند که مصرف مقدار زیاد آن می تواند موجب افزایش وزن در افراد شود. در نتیجه مصرف آن برای افراد چاق توصیه نمی شود.

نکته:
از خرید مویز و کشمش به صورت فله ای و روباز اجتناب کنید و حتما محصولاتی را که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز وزارت بهداشت هستند را بخرید.

دانستنیهای بیشتر در مورد کشمش

انواع کشمش های ایران
کشمش تیزآبی : با کالری بالا – طعم بسیارشیرین و دارای خواص بالا
کشمش انگوری (طلایی) : بدون هسته با طعم شیرین
کشمش سبز
کشمش ریزدانه
کشمش درشت دانه
کشمش سیاه دانه: بیشترین خاصیت دارویی و درمانی را به علت دارا بودن آنتوسیانین بالا دارد.
کشمش آفتابی
کشمش غوره ای

از خرید مویز و کشمش به صورت فله ای و روباز اجتناب کنید و حتما محصولاتی را که دارای بسته بندی بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز وزارت بهداشت هستند را بخرید. کشمش هايي مورد پذيرش استاندارد مي باشد و مشمول درجه بندي مي شوند که داراي ويژگي هاي زير باشند:

کشمش بايد عاري از آفت زنده و مرده باشد.
تعداد شن و سنگريزه نبايد از يک عدد در يک جعبه مشمول استاندارد تجاوز کند.
ميزان رطوبت نبايد از شانزده درصد بيشتر باشد.
ميزان انيدريد سولفور و دود گوگرد در کشمش نبايد از ۲ در هزار بيشتر باشد.
تعداد کشمش آلوده نبايد از ۵ درصد بيشتر باشد.
تعداد کشمش آفت زده نبايد از ۳ درصد بيشتر باشد.
تعداد کشمش دانه دار نبايد از يک درصد بيشتر باشد.
تعداد کشمش دم دار نبايد از ۱۰ درصد بيشتر باشد.
جمع طول چوب خوشه (ساقه) نبايد از ۱۰ سانتي متر در يک کيلوگرم بيشتر باشد.
ميزان کشمش نارس نبايد از ۵/۲ درصد بيشتر باشد. (در مورد کشمش ريز دانه حداکثرنارسي نبايد از ۵ درصد بيشتر باشد).
ميزان کشمش هاي لهيده نبايد از ۵ درصد بيشتر باشد.
ميزان کشمش هاي شکرک زده نبايد از ۱۵ درصد بيشتر باشد.
مانده سموم در کشمش نبايد از حداکثر ميزان قابل اغماض تعيين شده برحسب نوع سم طبق استاندارد باقيمانده سموم تجاوز نمايد. آزمون باقيمانده سموم در صورت تقاضاي خريدار و فروشنده انجام مي شود. براي اين منظور, ابتدا از کشمش عصاره تهيه مي شود, سپس عصاره را به دستگاه ( GC Gas Chromatograph) تزريق کرده و منحني بدست آمده را با منحني استاندارد مقايسه نموده و مقدار سم باقيمانده در نمونه محاسبه مي شود.